Zorg Voor de Ogen van hond en kat.
Zorg voor de Ogen van uw hond en kat.
Zorg voor de ogen. Jouw hond en kat verdient de beste zorgen. Op deze pagina leggen we je uit hoe je de ogen van jouw hond en kat goed kan verzorgen. Klik op het gewenste onderdeel voor meer informatie. Onderaan deze pagina zie je de geschikte producten voor een juiste oogverzorging.
Oogproblemen ontstaan door:
- Genetische factoren
- Infecties met virussen en bacteriën
- Algemene lichaamsgezondheid met name suikerziekte en bloedruk
- Trauma en vreemd voorwerp
- Anatomische abnormaliteiten (oogleden naar binnen of buiten gedraaid).
Oogproblemen bij hond en kat zijn vaak te herkennen aan:
- Rode ogen
- Bevuiling rond het oog
- Toegenomen oogvloei
- Knipperen met de ogen of de ogen dichthouden.
- Als de normale reinheid van het oog plotseling verandert, moet je als baas extra oplettend zijn.
- Veranderende kleur van de lens (staar). Wees alert op plotse groene staar.
- Tekenen van blindheid.
Nooit water in het oog gebruiken, water irriteert de hoornlaag van het oog en maakt het probleem erger.
Gebruik dagelijks kunsttranen bij rassen met bolle ogen.
Zorg voor de ogen van hond en kat.
- Korsten aan het oog
- Oogzalf en oogdruppels inbrengen
- Oog spoelen en vuil in het oog
- Traanstrepen
- Bolle ogen verzorging
- Haren rond de ogen
- De ogen van senioren
1.Zorg voor de ogen: Korsten aan het oog
Bij verschillende rassen kan een korstlaag ontstaan in de ooghoeken. Het wordt veroorzaakt door vuil of stof in het oog. Traanvocht zorgt ervoor dat dit vuil uit het oog wordt afgevoerd. Maar hierdoor kan een korstlaagje bij de ogen ontstaan. Dit vies laagje kan voor problemen zorgen als het niet wordt verwijderd (ontsteking van de huid er onder). Om de ogen te reinigen mag je geen water gebruiken, want bacteriën houden van water. Het bevuilde water zal de oogbol irriteren en de bacteriën verspreiden. Je voorkomt dit niet door gekookt (steriel) water te gebruiken. Gebruik aangepaste fysiologische spoelmiddelen voor het oog. Zoals traanstreepreiniger of CLX WIPES MP LABO zijn ideaal om de huidplooien en lipranden van uw hond of kat schoon te maken. Je kan de binnenste ooghoeken (het behaarde deel, dus niet in het oog zelf !) schoonmaken met een droog gaasje. Je kan het ook met je duim en wijsvinger verwijderen. De regel is dat al het vuil moet verwijderd worden om geen ontsteking van de onderliggende huid te verkrijgen.
2.Zorg voor de ogen: Oogzalf en oogdruppels inbrengen
Best neem je plaats achter je dier en probeer het zalven zo ‘leuk’ mogelijk te maken voor uw huisdier. Oogdruppels/zalven werken het beste in een schoon oog. Dus verwijder eerst het zichtbare vuil met een droog gaasje. Zorg ervoor dat de tube het oog niet aanraakt anders bederft de zalf sneller. Gebruik geen zalven die langer 1 maand open zijn.
Om oogdruppels in te brengen laat je je hond of kat omhoog kijken en laat je de druppels in het oog vallen.
Om oogzalf in te brengen kan je bij honden het bovenste (meest beweeglijke) ooglid omhoog trekken. Een oogzalf moet onder de oogleden geraken in het “gootje” boven-of onderaan. Bij katten is het onderste ooglid gemakkelijker naar onder te trekken.
Bij een rustig dier: knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen. Bij een onrustig dier kan u best wat oogzalf op de wijsvinger doen en dit dan in het oog aanbrengen.
Sluit het oog en masseer de druppels/zalf in om een zo goed mogelijke spreiding te krijgen.
Geef je dier een kleine beloning.
3.Zorg voor de ogen: Oog spoelen en vuil in het oog
Vuil in het oog veroorzaakt veel knipperen of dichthouden van het oog. Traanvocht zorgt ervoor dat dit vuil uit het oog traant. Als er plots veel vuil in het oog zit (na een dagje aan zee) en je dier heeft er last van, dan mag je het oog spoelen met fysiologische oplossing.
Zet de hond tegen je lichaam, zodat de hond niet naar achter kan bewegen.
Gebruik NOOIT water in het oog van je dier. Water beschadigt het hoornvlies van de oogbol waardoor bacteriën gemakkelijker infecties kunnen veroorzaken van de oogbol.
Gebruik droog gaas voor het zichtbaar vuil rondom het oog en wrijf steeds naar de buitenzijde van het oog toe. Let er op dat er niets in het oog komt.
Bij bevuiling in en op het oog zelf gebruik je fysiologische oplossing om het oog te spoelen en de afdrijving van het vuil te stimuleren. Meer dan spoelen met fysiologische oplossing hoeft u niet te doen. Je richt je steeds naar de binnenste ooghoek toe. Van nature verzamelt het afval zich aan de binnenste ooghoeken (zoals slapers bij de mens).
4.Zorg voor de ogen: Traanstrepen
Traanstrepen ontstaan doordat traanvocht over de oogrand en in de vacht sijpelt. Bacteriën vestigen zich in dat vocht en geven de roestige kleur onder de ogen van de hond. Oorzaken van traanstrepen: Verstopte traanbuisjes, ontstekingen aan het oog, oren of gebit. CLX WIPES MP LABO zijn ideaal om de huidplooien en oogranden van uw hond of kat schoon te maken. Gebruik hiervoor geen water. Dat helpt niet zo goed tegen de roestige kleur en bacteriën houden van water. Probeer de oorzaak van de traanstrepen na te gaan bij uw dierenarts. Verstopte traankanalen kunnen door uw dierenarts geopend worden.
Weetje: Vlooien kunnen ook in leven blijven door het vocht uit de ogen te drinken.
5. Zorg voor de ogen: bolle, droge puilogen
Rassen met bolle ogen zijn gevoelig aan allerlei oogaandoeningen. Dit komt omdat hun bolle ogen uitdrogen. Deze uitdroging zorgt er voor dat de hoornlaag (de doorzichtige eerste laag op de oogbol) aangetast geraakt en vatbaar wordt voor infecties en ontsteking. De oplossing? Kunsttranen en nog eens kunsttranen. Rassen met bolle ogen hebben altijd nood aan kunsttranen. Het dagelijks gebruik daarvan zal een groot comfort geven aan deze dieren en veel problemen voorkomen. Ze zijn namelijk heel gevoelig aan KCS (kertaoconjunctivitis sicca). Droog oog hond.
Droog oog hond: KCS is een oogaandoening bij de hond. Bij deze aandoening maken de traanklieren te weinig of geen traanvocht meer aan. Als er te weinig traanvocht aangemaakt wordt, raakt dit hoornvlies geïrriteerd en ontstoken. Het oog droogt uit en gaat daardoor stuk. Bacteriën krijgen vrij spel. Het meest opvallend is een vies ontstoken oog en een verkleuring van het hoornvlies.
Deze dieren zijn levenslang gebaat met kunsttranen. Dit zowel preventief als bij problemen. Er is een snelle diagnose en levenslange behandeling nodig. Kunsttranen zijn hierbij van cruciale waarde. Een eventuele infectie moet behandeld worden met antibioticumzalf in overleg met de dierenarts.
Zorg voor de ogen: Reinigen
- Ocryl TVM Fendigo is een steriele oplossing voor het reinigen van de ogen van uw dier. Deze oplossing is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de ogen en de omgeving rondom de ogen. De pH waarde van deze vloeistof is identiek aan die van traanvocht.
Zorg voor de ogen: Bevochtigen
- Hyaluvisk Drops Ecuphar is een bevochtigende, smerende oogdruppel. De oogdruppels zijn steriel en bevatten geen conserveringsmidddelen. De evenwichtige formule met hyaluronzuur past zich zodanig aan de pH van het traanvocht aan dat het zodoende een hydraterend, smerend en verzachtend effect voor de ogen verzekert.
- Viskyal TVM Fendigo is een verzorgingsproduct voor de ogen van uw dier. Het bevat hyaluronzuur. Dit is een polymeer dat van nature aanwezig is in het oogoppervlak en maakt deel uit van de traanfilm. Hyaluronzuur heeft hydraterende eigenschappen en biedt hierdoor het oogoppervlak een stabiele traanfilm.
- Ocry-gel TVM Fendigo bevat een beschermende gel en fungeert als kunsttranen voor de ogen van uw dier. Deze gel wordt optimaal verdeeld over de oogbol en is qua samenstelling en pH waarde vergelijkbaar met het lichaamseigen traanvocht.
Zorg voor de ogen: Bevochtigen en herstellen
- Clerapliq TVM Fendigo oogdruppels ondersteunen het herstel van het hoornvlies. Daarnaast verzacht het de pijn.
- Twelve TVM Fendigo zijn verzachtende oogdruppels die een optimale bescherming van het hoornvlies ondersteunen. Deze oogdruppels hydrateren de buitenste lagen van het oog. De oogdruppels bevatten niet alleen vitamine B12, maar ook magnesium, kalium en bovendien hyaluronzuur. Vitamine B12 zorgt voor de celvermenigvuldiging en hyaluronzuur verbetert de aanhechting van de tranen bij de buitenste laag van het hoornvlies.
6.Zorg voor de ogen: Haren rond de ogen
Haren die de oogbol raken van je dier zullen voor grote problemen zorgen aan het oog van je dier. Denk zelf na hoe het aanvoelt wanneer er een haartje of stofje in je oog zit.
Haren mogen de oogbol niet raken! Indien je dier lang haren heeft rondom de ogen, dan moet u deze haren knippen. Zowel de haren van boven het oog (de kop) als de haren van de neus moeten geknipt worden. Kam het haar op de schedel naar achter, en het haar op de neusrug naar boven. Knip steeds weg van het oog, de punt van de schaar weg van het oog. Dat voorkomt dat bij bewegingen van het dier de schaarpunt het oog kan raken. Knip alleen met het puntje van de schaar, vele kleine knipjes, zodat u niet per ongeluk te diep knipt. Laat bij twijfel een professional u helpen.
7. Zorg voor de ogen: De ogen van senioren
Het zicht bij dieren senioren gaat er op achteruit. Dat komt veelal door een natuurlijk aftakeling van de lens. Bij ouderdomsstaar hebben de ooglenzen van de hond een grijs-blauwe gloed. Dit komt omdat de lens langzaam dikker en troebel wordt. Ouderdomsstaar begint bij honden meestal op ‘middelbare leeftijd’ (gemiddeld acht jaar). De vertroebeling van de lens gaat langzaam en geleidelijk. Ouderdomsstaar kan in één of beide ogen ontstaan.
- Sitalan SE Fendigo is een vloeibaar supplement dat ondersteuning kan bieden aan huisdieren met ouderdomsverschijnselen. Het heeft enerzijds een gunstig effect op de verouderde ooglens en ondersteunt anderzijds uw huisdier bij klachten als verminderde spierspanning en vermoeidheid. Sitalan SE bevat onder andere vitamine E en C, glutamine en antioxidanten die bijdragen aan een afname van vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor celveroudering.
Droge ogen hond: KCS
KCS is bijna altijd een auto-immuunreactie. Het is een veel voorkomende ontsteking van het hoornvlies en het bindvlies, waardoor de traanklieren geen traanvocht meer produceren. Het oog van de hond droogt uit en gaat daardoor stuk. Bacteriën krijgen vrij spel. Het meest opvallend is een vies ontstoken oog en een verkleuring van het hoornvlies. Veel rassen met bolle ogen zijn hier bijzonder gevoelig aan. Deze dieren zijn levenslang gebaat met kunsttranen. Dit zowel preventief als bij problemen. Er is een snelle diagnose en levenslange behandeling nodig. Kunsttranen zijn hierbij van cruciale waarde.
Een eventuele infectie moet behandeld worden met antibioticumzalf in overleg met de dierenarts.
Bindvliesontsteking of conjunctivitis
Conjunctivitis is een ontsteking van het slijm- en bindvlies van de oogleden. Het ontstaat door infectie (bacteriën of virussen), irritatie (vb; korrel in het oog, tocht), door afwijkende oogleden (haartjes op de binnenrand van het ooglid) of door onvoldoende traanproductie. Bij conjunctivitis is het oog rood en produceert veel vloeibare tranen. Bij een langdurige ontsteking (langer dan 2 dagen) of als het oog dikkere vloeistof gaat afscheiden (geel, groen of pus), gaat u best naar de dierenarts. Ook als beide ogen aangetast zijn moet je naar de dierenarts want dan kan er sprake zijn van een onderliggende allergie of ademhalingsproblemen.
Oogbeschadiging (hoornvliesbeschadiging)
Een beschadiging van het hoornvlies (buitenste laag van het oog) wordt in veel gevallen veroorzaakt door een verwonding (vb. door takje, ingegroeide haren). Een oogbeschadiging moet meteen behandeld worden in samenspraak met een dierenarts. Een beschadiging kan immers tot perforatie van de hoornlaag leiden met een dieper oogbolontsteking tot gevolg.
Oogbolontsteking
Bij perforatie van de hoornlaag of cornea van het oog kunnen aanwezige bacteriën de oogbol zelf binnendringen en daar een ontsteking veroorzaken. Het oog zal snel opzwellen en mogelijks definitief beschadigd zijn. Een snelle interventie dringt zich op.
Niesziekte bij de kat
Niesziekte bij de kat geeft naast ademhalingsklachten ook erge oogklachten gaande van een ontsteking van het bindvlies van de ogen tot een ontsteking van de oogbol zelf. Dit lijkt soms op etterende ogen kat.
MP LABO Lysine 100 capsules is een aanvullend diervoeder ter ondersteuning van katten met FHV of Herpesvirus bij de kat.
L-Lysine forte 500 mg Deba Pharma is een essentieel aminozuur dat kan helpen bij de behandeling van herpesvirusinfecties bij katten.
Staar of cataract
Staar is een vertroebeling van de lens van het oog, die witter wordt. Je kunt staar vergelijken met het kijken door matglas met als laatste fase volledige blindheid. Het is deels erfelijk, maar ook ouderdom of suikerziekte kunnen dit veroorzaken. Bij suikerziekte kan dit proces sneller gaan en is uw hond of kat binnen een paar weken blind indien die suikerziekte niet wordt behandeld!
Lenssclerose (ouderdomsstaar) is een natuurlijk proces, omdat een lens een heel leven lang blijft groeien. Deze groei kan verkleuring veroorzaken. De lens blijft wel transparant en daardoor blijft het zicht relatief goed. Het is niet iets wat behandeld hoeft te worden.
Glaucoom of Groen staar SPOED
Groene staar! De oogdruk is te hoog. Een Groene lens, witte waas op het hoornvlies, rode oogleden en/of ontwijken van licht betekent alarm slaan! Bij enig vermoeden direct de dierenarts inschakelen om de oogdruk te laten meten. Dit is een zeer pijnlijke aandoening die binnen een paar dagen tot permanente blindheid kan leiden door schade aan het netvlies en oogzenuw.
Entropion en ectropion
Entropion is het naar binnen krullen van een ooglid. De haren van de huid rond het oog raken hierdoor het hoornvlies. Iedereen weet hoe vervelend één haar in het oog kan zijn. Indien deze aandoening niet chirurgische gecorrigeerd wordt zal dit tot erge ontsteking leiden met beschadiging van het hoornvlies. Uiteindelijk kan een perforatie van de oogbol met blindheid als gevolg optreden.
Ectropion is het tegengestelde, daarbij gaan de ogen naar buiten hangen. Deze dieren zijn enorm gevoelig aan droge ogen en alle letsels die daaruit voortvloeien.
Oogaandoeningen die we vooral zien bij bepaalde rashonden
Cherry eye
Een cherry-eye is een zichtbare roze bobbel aan de binnenzijde van de ooghoek die de afvoer van traanvocht belemmert. Door het overlopen van de tranen kan de plooi van de neus, maar ook het oog zelf flink gaan ontsteken. Typisch voor kortsnuitige rassen.
Distichiasis
Distichiasis wil zeggen dat er één of meerdere haren groeien op de ooglidrand van de hond. Behandeling is nodig als uw hond er last van heeft. Het hoornvlies kan namelijk geïrriteerd raken met erg oogontsteking tot gevolg. Veel tranen, knijpen met het oog of rode geïrriteerde ogen kunnen signalen zijn.
Progressieve Retina Atrofie
Progressieve Retina Atrofie is een verslechtering van het oognetvlies, wat uiteindelijk tot blindheid leidt. Het is niet te behandelen. Genetisch gedragen. Best niet mee fokken.
Producten
Toont alle 11 resultaten
-
Clerapliq TVM Fendigo
€ 72,12 Lees meer -
CLX WIPES MP LABO
€ 14,00 – € 26,00 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Aanbieding!
f-lysine
€ 34,00Oorspronkelijke prijs was: € 34,00.€ 26,86Huidige prijs is: € 26,86. Lees meer -
Hyaluvisk Drops Ecuphar
€ 15,75 Lees meer -
MP LABO Lysine 100 capsules
€ 21,40 Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!
NUTRICARE VET FEL LYSINE GEL
€ 12,41Oorspronkelijke prijs was: € 12,41.€ 11,99Huidige prijs is: € 11,99. Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!
Ocry-gel TVM Fendigo
€ 14,39Oorspronkelijke prijs was: € 14,39.€ 14,00Huidige prijs is: € 14,00. Toevoegen aan winkelwagen -
Ocryl TVM Fendigo
€ 14,39 Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!
Sitalan SE Fendigo
€ 18,45 – € 26,00 Opties selecteren Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Twelve TVM Fendigo
€ 19,48 Toevoegen aan winkelwagen -
Aanbieding!
Viskyal TVM Fendigo
€ 19,48Oorspronkelijke prijs was: € 19,48.€ 19,00Huidige prijs is: € 19,00. Toevoegen aan winkelwagen